• Παιδιά, μένουμε σπίτι!

Μπάσκετ μέσα στο σπίτι; Ναι!


Όπως φαντάζεσαι το να στήσεις το δικό σου παιχνίδι μπάσκετ στο σπίτι είναι αρκετά απλό! Μπορείς απλώς να κολλήσεις ένα ποτήρι με χαρτοταινία στον τοίχο και να προσπαθήσεις, από διάφορες αποστάσεις, να βάλεις “καλάθι” με ένα μικρό μπαλάκι που σίγουρα κάπου θα βρεις μέσα στα πράγματά σου. Μπορεί να μην είναι καν μπαλάκι. Μπορεί να είναι τσαλακωμένο χαρτί ή κουκούτσι από αβοκάντο ή πλαστική μπάλα από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Μπορεί επίσης να μην είναι ένα ποτήρι αλλά πολλά διαφορετικά δοχεία που θα αξίζουν και διαφορετικούς πόντους.


Αν ψάχνεις όμως κάτι πιο… προχωρημένο, έχουμε να σου προτείνουμε τα εξής:


1. Καλάθια σε κουβά

Υλικά

 • 6 ή 10 ή 15 παρόμοιους κουβάδες ή κουβαδάκια (στη χειρότερη μπορείς να δανειστείς τις κατσαρόλες από την κουζίνα και όταν τελειώσεις να τις επιστρέψεις, αφού τις πλύνεις)

 • Χαρτοταινία

 • Ελαφριά μπάλα που να χωράει στους κουβάδες

Οδηγίες

Τοποθέτησε τους κουβάδες σε σχήμα πυραμίδας όπως στην εικόνα.

Αν έχεις κουβαδάκια, θα χρειαστεί είτε να τα κολλήσεις στο πάτωμα με χαρτοταινία είτε όλα μεταξύ τους για να μην ανατρέπονται συνέχεια και σταματάει το παιχνίδι.

Κόλλα τη χαρτοταινία σε κάποιο εμφανές σημείο σε κάθε κουβά και γράψε πάνω τους πόντους. Ο πιο κοντινός σε σένα (κορυφή της πυραμίδας) θα έχει τους λιγότερους πόντους, ας πούμε 10. Η επόμενη σειρά 30, η τρίτη 50 κ.ο.κ

Στάσου όσο μακριά νομίζεις ότι χρειάζεται και κάνε μερικές δοκιμαστικές βολές με τη μπάλα σου. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις θέση, ανάλογα και με τις ικανότητές σου.

Μπορείς να παίξεις ατελείωτες ώρες μόνη/μόνος σου αλλά και με όλη την οικογένεια! Μπορείτε να κρατάτε σκορ καθημερινά και στο τέλος της εβδομάδας αυτός που τα έχει πάει καλύτερα να κερδίζει κάτι ή μπορεί η υπόλοιπη οικογένεια να του ετοιμάζει κάτι.

Παραλλαγές

Αν παίζεις με παρέα μπορείτε να αποφασίσετε τα εξής:

 • Πόσες βολές θα έχει ο καθένας; 3 και ό,τι πετύχει; Ή μήπως μία και αν κάποιος βάλει καλάθι να δικαιούται να ξαναπαίξει;

 • Μπορείς να βρεις τον πιο δύσκολο να πετύχεις κουβά (μάλλον ο κεντρικός) και να ορίσεις ότι κοστίζει διπλούς πόντους ή ότι αν τον πετύχεις ξαναπαίζεις!

 • Μπορείς να βάλεις πόντους και για τον τρόπο βολής. Αν ας πούμε πετύχεις καλάθι με “γκελ” ή με κλειστά μάτια ή ανάποδα να κερδίζεις διπλούς πόντους …

η ιδέα είναι από το site "adayinmotherhood.com"


2. Μπάσκετ - πονγκ

Υλικά

 • 2 ελαφριά μπαλάκια τύπου πινγκ-πονγκ

 • 10 ποτήρια πλαστικά πολλαπλών χρήσεων ίδιου μεγέθους ή 12 χάρτινα

Οδηγίες

Το παιχνίδι παίζεται με 2 άτομα ή με δύο ομάδες.

Παρατάξτε τα ποτήρια αντικριστά σε 2 σειρές, 5 μπροστά από κάθε ομάδα. Καλύτερα να τα τοποθετήσετε σε ένα τραπέζι. Εναλλακτικά στο πάτωμα.

Από κάθε ομάδα παίζει ένας παίκτης κάθε φορά.

Με το σύνθημα ξεκινούν ταυτόχρονα οι 2 παίκτες και προσπαθούν με “γκελ” να βάλουν καλάθι στα ποτήρια της ομάδας τους. Όποιο ποτήρι καταφέρουν να πετύχουν το αναποδογυρίζουν.

Όποιος παίκτης τελειώσει πρώτος κερδίζει!

Μπορείτε να αποφασίσετε είτε να τελειώνει ο κάθε γύρος μετά από κάθε μονομαχία, είτε να παίζει στη σειρά όλη η ομάδα, ο ένας παίκτης μετά τον άλλον. Στη δεύτερη περίπτωση, υπολογίστε ότι πρέπει να επαναφέρετε τα ποτήρια στην ορθή τους θέση για να παίξει ο επόμενος.

Δες το βίντεο εδώ για να πάρεις μια γεύση.


3. Κατασκευή μίνι μπασκέτας

Υλικά

 • Χαρτόκουτο

 • Χοντρό χαρτόνι

 • 3 γλωσσοπίεστρα

 • 2 χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης

 • Κοπίδι ή καλό ψαλίδι

 • 2 ορθογώνια αντικείμενα που θα λειτουργήσουν ως πηχάκια (πχ. σπιρτόκουτα)

 • Κόλλα υγρή ή σιλικόνη

 • Ελαφριά μπαλάκια

Δες στο βίντεο τις οδηγίες για να φτιάξεις τη δική σου μίνι μπασκέτα.

Δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσεις κατά γράμμα, ειδικά αν πρόκειται για διακόσμηση της κατασκευής. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όμως είναι η σωστή στήριξη της μπασκέτας σου με τα πηχάκια και κατ’ επέκταση του καλαθιού πάνω στην μπασκέτα όπως και η κατασκευή του “καταπέλτη”. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, μπορείς πάντα να ζητήσεις από κάποιον μεγαλύτερο να σε βοηθήσει!


Αν σου αρέσει πολύ το μπάσκετ και αυτές τις μέρες σου έχει λείψει, μπορείς με τις παραπάνω δραστηριότητες να εξασκηθείς και πού ξέρεις;

Μια μέρα μπορείς να γίνεις τόσο καλή/ καλός όσο τα αδέρφια Αντετοκούμπο ή ο Νικ Καλάθης που χρησιμοποιούν τη φήμη τους για καλό σκοπό!

Εδώ θα βρεις παραμύθια διαβασμένα στα αγγλικά από μεγάλους σταρ του μπάσκετ που συμμετέχουν σε μια προσπάθεια εξοικείωσης των μικρών τους θαυμαστών και θαυμαστριών με μια ξένη γλώσσα.


1,019 views0 comments

Recent Posts

See All