• Παιδιά, μένουμε σπίτι!

Ένας κόσμος γεμάτος πουά!

Updated: Apr 1, 2020


«H γη μας είναι μόνο ένα πουά ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο αστέρια στο σύμπαν.

To πουά είναι ένας δρόμος προς το άπειρο

-Yayoi Kusama


Ξέρεις ποια είναι η Γιαγιόι Κουσάμα;

Είναι μια Γιαπωνέζα εικαστικός, 87 ετών, η οποία δημιουργεί έργα που ακροβατούν ανάμεσα στον σουρεαλισμό, τον μινιμαλισμό, την ποπ αρτ και την ψυχεδέλεια. Δωμάτια με καθρέφτες, χιλιάδες κουκκίδες και τεράστιες κολοκύθες αποτελούν κάποια από τα διασημότερα έργα της που εκθέτει σε όλο τον κόσμο ενώνοντας την Ανατολή και τη Δύση, χωρίς όρια και πολιτισμικά εμπόδια!


Τι λες λοιπόν, να δοκιμάσουμε παρέα να φτιάξουμε έργα τέχνης για το σπίτι σου με την εικαστική οπτική της Γιαγιόι Κουσάμα;


Οι κουκκίδες!

1. Φόρα τις κουκκίδες!

Βρες ένα παλιό μονόχρωμο ρούχο, μπλούζα, παντελόνι ή ό,τι άλλο θες και ξεκίνα να το χρωματίζεις με κουκκίδες. Μεγάλες, μικρές και σε ό,τι χρώματα προτιμάς. To μόνο που θα χρειαστείς είναι χρώματα - μαρκαδόρους για υφάσματα που μπορείς να προμηθευτείς από ένα online βιβλιοπωλείο.


2. Ένα δωμάτιο γεμάτο κουκκίδες!

Γέμισε ένα τοίχο ή ένα έπιπλο στο δωμάτιό σου με πολύχρωμες κουκκίδες διαφόρων μεγεθών. Μπορείς να το κάνεις είτε με χρώματα που ζωγραφίζεις σε τοίχους, είτε να χρωματίσεις όσες κουκκίδες θες σε αυτοκόλλητα χαρτιά, να τις κόψεις και να τις κολλήσεις όπως θες. Εναλλακτικά, αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητα, μπορείς να κόψεις όσες κουκκίδες θες από πολύχρωμα χαρτιά, ή χαρτιά που έχεις για ανακύκλωση και να τις κολλήσεις με χαρτοταινία ή blue tac.


Η κολοκύθα!

1. Μια κολοκύθα γεμάτη τρύπες!

Θα χρειαστείς:

-Μια μεγάλη ή μικρή κολοκύθα

-1 κοφτερό μαχαίρι με στενή λεπίδα

-1 κουτάλι

-Ρεσό

-Τη βοήθεια ενός μεγάλου


Πλένεις την κολοκύθα και τη σκουπίζεις καλά-καλά. Με έναν μαρκαδόρο σχεδιάζεις προσεκτικά το κυκλικό περίγραμμα του «καπακιού» της κολοκύθας, στο επάνω μέρος της. Κόβεις το «καπάκι» με κοφτερό μαχαίρι, προσεκτικά να μην σπάσει, γιατί θα το χρησιμοποιήσεις στο τέλος για καπάκι. Με ένα κουτάλι και με αρκετή υπομονή αφαιρείς σπόρια και ψίχα. Καθαρίζεις καλά την κολοκύθα μέχρι τον πάτο.

Μην πετάξεις την ψίχα! Δες εδώ και εδώ τις προτάσεις της Πόλα για το τι μπορείς να μαγειρέψεις με μια κολοκύθα! Στη συνέχεια σχεδιάζεις με έναν μαρκαδόρο όσες κουκκίδες θέλεις. Μεγάλες, μικρές (όχι πολύ μικρές για να μπορούν να κοπούν). Μόλις τελειώσεις το σχέδιο, τις κόβεις προσεκτικά και με υπομονή. Τοποθετείς μέσα στην κολοκύθα σου κεράκια ρεσό, σκεπάζεις με το «καπάκι» και έτοιμο το έργο τέχνης σου!

Μπορείς αν θέλεις να σχεδιάσεις επιπλέον κουκκίδες και γραμμές με ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο, όπως κάνει και η Γιαγιόι Κουσάμα στα έργα της.

Η ιδέα είναι από εδώ.


2. Μια κολοκύθα σαν έργο τέχνης!

Θα χρειαστείς:

- Μπαλόνι

- Σπάγκο

- Εφημερίδες

- Νερό

- Αλεύρι

- Αλάτι

- Χρώματα (τέμπερες ή ακρυλικά)


Η φωτογραφία είναι από εδώ.


(Πάτα το βελάκι για να δεις τις φωτογραφίες)

Οδηγίες για καλούπι κολοκύθας

 • Φούσκωσε το μπαλόνι στο μέγεθος που θες την κολοκύθα χωρίς να το δέσεις.

 • Μέτρα με σπάγκο την περιφέρεια του μπαλονιού και κόψε 7 κομμάτια σπάγκου.

 • Δέσε τα κομμάτια όλα μαζί με ένα κόμπο στην άκρη, δημιουργώντας έτσι μια θηλιά με πολλούς σπάγκους όπως στην εικόνα.

 • Τώρα πάρε το μπαλόνι και φούσκωσε το πάλι με τα κομμάτια του σπάγκου περασμένα γύρω από αυτό και τοποθέτησε τα συμμετρικά.

 • Συνέχισε να φουσκώνεις μέχρι το μπαλόνι να αποκτήσει το σχήμα της κολοκύθας που θες.

(Πάτα το βελάκι για να δεις τις φωτογραφίες)

Οδηγίες για παπιέ μασέ

 • Ανακάτεψε καλά το αλεύρι με το νερό (2 μέρη νερού και 1 μέρος αλεύρι) και λίγο αλάτι για να μην δημιουργηθεί μούχλα.

 • Κόψτε λωρίδες από εφημερίδα (περίπου 3 εκατοστά πάχος)

 • Μόλις το μείγμα γίνει λείο, βούτα μέσα του μια-μια τις λωρίδες της εφημερίδας και στη συνέχεια τοποθέτησε τις στο μπαλόνι.

 • Βάλε 3-4 στρώσεις για να είναι γερή η κολοκύθα και κρέμασε την να στεγνώσει με ένα μανταλάκι στο σχοινί που απλώνετε τα ρούχα.

 • Μόλις στεγνώσει (θέλει περίπου 2 ημέρες έξω στον αέρα), σκάσε το μπαλόνι με ένα ψαλίδι, αφαίρεσε το από μέσα και χρωμάτισε την με τέμπερες ή ακρυλικά.

 • Κουκκίδες, γραμμές, χρώμα! Φτιάξε το δικό σου έργο τέχνης εμπνευσμένο από τις κολοκύθες της Γιαγιόι Κουσάμα!

Η ιδέα και οι φωτογραφίες είναι από εδώ.


Οι καθρέφτες!

1. Ένας καθρέφτης όλο κουκκίδες.

Θα χρειαστείς:

- Έναν παλιό καθρέφτη

- Μια σκληρή επιφάνεια, χαρτόκουτο, κόντρα πλακέ κτλ λίγο πιο μεγάλη από τον καθρέφτη σου, που θα χρησιμεύσει ως βάση.

- Ατλακόλ

- Διάφορα υλικά για κολάζ


Βρες ένα παλιό καθρέφτη και μια σκληρή επιφάνεια, χαρτόκουτο, κόντρα πλακέ κλπ, λίγο πιο μεγάλη από τον καθρέφτη σου. Κόλλησε τον καθρέφτη πάνω στη βάση σου με ατλακόλ. Στη συνέχεια, φτιάξε κουκκίδες από ό,τι υλικό έχεις και θες στο σπίτι. Χαρτόνια, υφάσματα, κορδέλες χοντρές, άχρηστες λεπτές πλαστικές επιφάνειες που κόβονται, ανακυκλώσιμα υλικά. Βρες υλικά που δεν θες και μοιάζουν με κουκκίδες (κουμπιά, βόλους, κουδουνάκια, τάπες κ.ά.) καθώς και ό,τι άλλο φανταστείς και ξεκίνα να τα κολλάς στη βάση και γύρω γύρω από τον καθρέφτη. Μπορείς ακόμα να τον χρωματίσεις σε διάφορα σημεία. Μόλις ολοκληρώσεις το έργο σου, βρες το σημείο που θα τον κρεμάσεις!


2. Τα πολλαπλά σου είδωλα!

Θα χρειαστείς:

2 καθρέφτες, έναν να κρατάς και έναν μεγάλο που ακουμπάει σε τοίχο.


Στάσου κοιτώντας τον μεγάλο καθρέφτη και κρατά τον μικρό μπροστά σου και γύρνα τον ώστε να κοιτάει και αυτός τον μεγάλο καθρέφτη. Πόσα είδωλα σου σχηματίζονται; Πόσες εικόνες μέσα στην εικόνα; Αν θες πλησίασε όσο χρειάζεται για να βλέπεις καλύτερα! Αν γυρίσεις τον μικρό καθρέφτη πάνω-κάτω τι αλλάζει;

Στη συνέχεια, άσε τον μικρό καθρέφτη και γράψε σε ένα χαρτί καθαρά και καλύτερα με κεφαλαία μια λέξη (π.χ. Αγάπη, το όνομά σου, άνοιξη). Γύρνα τώρα το χαρτί προς τον μεγάλο καθρέφτη. Τι διαβάζεις; Φαίνεται σαν να είναι ανάποδα; Αλλά πώς ανάποδα; Πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά; Πώς θα μπορούσες να γράψεις την ίδια λέξη ώστε να τη διαβάσεις στον καθρέφτη κανονικά; Κάνε μερικές δοκιμές αν θες μέχρι να το πετύχεις!

Για σκέψου τώρα!

Πού αλλού συναντάς επιφάνειες που λειτουργούν σαν καθρέφτες; Μέσα στο σπίτι; Σε μια βόλτα; Στη φύση; Τι κοινό πιστεύεις πως έχουν όλες αυτές οι επιφάνειες; Τα άλλα αντικείμενα που βλέπεις τριγύρω γιατί δεν ανακλούν το φως; Αν σου κίνησαν την περιέργεια τα πειράματα με το φως, μπορείς να βρεις και άλλα εδώ.


Στο video αυτό μπορείς να δεις το έργο της Yayoi Kusama "Infinity Mirrored Room—The Souls of Millions of Light Years Away", που φιλοξενείται στο μουσείο The Broad του Λος Άντζελες, με στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση της απεραντοσύνης ενός γαλαξία.Στο video μπορείς να δεις κάποια από τα έργα της Γιαγιόι Κουσάμα.

Ενώ εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για το μουσείο με τα έργα της που άνοιξε στο Τόκιο.
Και αν θες μπορείς να πάρεις και το βιβλίο της για παιδιά με τίτλο “Από εδώ μέχρι το άπειρο” από τις εκδόσεις Μέλισσα, μάθε περισσότερα εδώ.
Οι φωτογραφίες της Γιαγιόι Κουσάμα είναι από άρθρα του elculture.gr

1,183 views0 comments

Recent Posts

See All