• Παιδιά, μένουμε σπίτι!

Ένα παιχνίδι για σένα και τη μαμά!


Έχεις σκεφτεί τι δώρο θα κάνεις στη μαμά σου για τη γιορτή της μητέρας;

Εμείς σκεφτήκαμε και σου προτείνουμε ένα παιχνίδι μόνο για τους δυο σας ή ακόμα για τη μαμά σου, εσένα και τα αδέρφια σου! Μπορείτε είτε να το παίξετε όλο μέσα σε λίγες ημέρες είτε να αφιερώσεις ολόκληρο τον μήνα στη μαμά!


Οι κανόνες είναι απλοί:

Σου προτείνουμε 30 δραστηριότητες που μπορείς να τις γράψεις σε μικρά χαρτάκια ή ακόμα να τις εκτυπώσεις και να τις κόψεις από εδώ.


Μπορείς μάλιστα να τις βάλεις σε ένα όμορφα διακοσμημένο κουτί ή σε ένα βαζάκι!


Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι αν αφήσεις τον εαυτό σου να αυτοσχεδιάσει θα φτιάξεις κάτι πολύ πρωτότυπο και προσωπικό!


  • Κάθε μέρα, επισκέψου το κουτάκι, τράβα στην τύχη ένα χαρτάκι, διάβασέ το πρώτα εσύ (για να μην χαλάσει η έκπληξη στη μαμά) και ακολούθησε τις οδηγίες για την προετοιμασία και εκτέλεση της δραστηριότητας.

  • Αν είναι κάτι που θα κάνετε μαζί θα αναγράφει στην αρχή “Μαζί”, αλλιώς θα λέει “Μόνος/η σου” οπότε θα πρόκειται για κάτι που θα προετοιμάσεις εσύ για τη μαμά! Επίσης μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι το άρθρο για ιδέες και προτάσεις σε κάθε δραστηριότητα!


Δραστηριότητες:

Κανονίστε να πάτε μια βόλτα μαζί, με τα πόδια ή με τα ποδήλατα! Ποια είναι η αγαπημένη της διαδρομή;

Αν είναι εφικτό, ακολουθήστε την.

Μαγειρέψτε μαζί ένα απλό γλυκό!

Μπορείτε να φτιάξετε μπάρες με βρώμη ή γλυκιά πίτσα, αν σας αρέσουν ή κάτι άλλο που θα βρείτε μαζί.

Θυμηθείτε μια αστεία στιγμή που έχετε ζήσει μαζί και ανταλλάξτε αναμνήσεις! Τι σας έκανε να γελάσετε; Ποιοι άλλοι ήταν μπροστά;


Ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, ανταλλάξτε ένα μήνυμα τη μέρα, μόνο μεταξύ σας, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά. Μπορεί να είναι καλημέρα ή καληνύχτα ή κάτι γλυκό που θέλετε να πείτε μεταξύ σας!

Συζητήστε μεταξύ σας ποιες υπευθυνότητες θα μπορούσες να αναλάβεις εξ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι ή με ποιον τρόπο θα μπορούσες να βοηθάς, ώστε να την ξεκουράζεις μέσα στη μέρα.

Αν θέλετε ιδέες, δείτε και εδώ.

Ρώτησε τη μαμά σου ποιο είναι το αγαπημένο της μουσείο ή ποιο είναι το αγαπημένο της είδος μουσείου και κάντε μαζί μια εικονική περιήγηση σε αυτό, μέσω διαδικτύου.

Φτιάξε ένα πορτραίτο της μαμάς σου είτε χρησιμοποιώντας την τεχνική της σκιοζωγραφικής, του σουρεαλισμού ή απλώς κάνε ένα πορτραίτο στο τζάμι.

Άσε τη μαμά να επιλέξει ποιο επιτραπέζιο ή ποιο κινητικό παιχνίδι (πχ κουτσό ή σχοινάκι ή κάτι που θα επινοήσετε μαζί) ή ακόμα ποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι θέλει να παίξετε μαζί.

Φτιάξε μια κάρτα στην οποία να γράφεις στη μαμά σου για ποια από τα πράγματα που κάνει είσαι ευγνώμων.


Οργανώστε μια βραδιά ξανα-γνωριμίας.Ψάξε και μάθε πώς λένε καλημέρα σε 10 διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποίησε μία κάθε μέρα για να την καλημερίζεις.


Φυτέψτε μαζί ένα καινούριο λουλούδι σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Θα είναι το "δικό σας" λουλούδι και θα πρέπει να αναλάβεις να το προσέχεις.

Φτιάξτε μαζί μια χρονοκάψουλα που θα περιέχει στοιχεία για το πώς βλέπετε τον εαυτό σας αλλά και τον κάθε μέλος της οικογένειάς σας, με στόχο να ανοιχτεί σε 10 χρόνια.

Διαλέξτε ένα άθλημα με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε ή το οποίο θέλετε να μάθετε και οι δυο σας και δοκιμάστε το μαζί. Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για οδηγίες σχετικά με το πώς παίζεται ή ακόμα και να ζητήσετε από κάποιον/α γνωστό/ή σας που ξέρει αν θα μπορούσε να σας δείξει πώς παίζεται.

Βάλτε μαζί έναν στόχο που θα θέλατε να καταφέρετε όπως π.χ. να αθλείστε περισσότερο, να κάνετε μαζί βόλτες ή να βλέπετε οι δυο σας μία ταινία την εβδομάδα. Φροντίστε να είναι κάτι που θέλετε και οι δύο εξίσου και συμφωνήστε μεταξύ σας το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε ώστε να το πετύχετε.

Πάρε μια συνέντευξη από τη μαμά σου για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Τι ήθελε να γίνει όταν ήταν μικρή; Ποιοι ήταν οι καλύτεροι φίλοι της στο Δημοτικό; Πώς περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της όταν ήταν παιδί; Πότε πήγε πρώτη φορά διακοπές μόνη της ή με τους φίλους της; Τι θυμάται πιο έντονα από τη δική της μαμά και όσα έκαναν μαζί;

Σκέψου και άλλα πράγματα που θα ήθελες να μάθεις από εκείνη και για εκείνη και γίνε ο/η δημοσιογράφος της οικογένειας.

Φτιάξε ένα βίντεο-έκπληξη για τη μαμά σου στο οποίο θα της εύχεσαι για τη γιορτή της μητέρας. Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτή; Για ποιο πράγμα θα ήθελες να την ευχαριστήσεις; Ζήτα τη βοήθεια του μπαμπά ή των μεγαλύτερων αδελφών σου αν δεν ξέρεις πώς να φτιάξεις ένα βίντεο!

Μάζεψε όσα χαρτιά δεν χρειάζεστε πια όπως παλιούς λογαριασμούς, χαρτιά περιτυλίγματος κλπ και με αυτά φτιάξε της ένα μπουκέτο λουλούδια.

Τραγούδησέ της, στα ξαφνικά, όταν δεν το περιμένει, το αγαπημένο της τραγούδι.


Κανόνισε να της φτιάξεις εσύ πρωινό το επόμενο σαββατοκύριακο. Να μια εύκολη ιδέα!


Παίξτε το παιχνίδι “ αν ήμουν… τι θα ήμουν;” απαντώντας σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

Αν ήμουν λουλούδι, ποιο λουλούδι θα ήμουν; Αν ήμουν συναίσθημα...; Αν ήμουν τέχνη...; Αν ήμουν διάσημη...; Αν ήμουν χαρακτήρας από ταινία ή από βιβλίο...;

Αν ήμουν χρώμα...; Μπορείτε να σκεφτείτε και άλλες ερωτήσεις που σας αρέσουν!

Διαλέξτε έναν χορό που θα θέλατε να μάθετε, βρείτε οδηγίες στο YouTubeKids.com και προπονηθείτε ώστε να τον παρουσιάσετε στην υπόλοιπη οικογένεια.

Διαβάστε το βιβλίο “Η μαμά πετάει” από τις εκδόσεις Διάπλαση ή το βιβλιο “Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει” από τις εκδόσεις Πατάκη.


Ώρα για χορό! Φουσκώστε ένα μπαλόνι και βάλτε στη διαπασών ένα αγαπημένο σας τραγούδι. Χορέψτε όπως θέλετε, αρκεί να κρατάτε το μπαλόνι ανάμεσα σας χωρίς να σας πέσει. Δοκιμάστε στην αρχή κοιλιά με κοιλιά, μετά πλάτη με πλάτη, μύτη με μύτη και πατούσα με πατούσα!

Ώρα για χορό! Έχετε χορέψει ποτέ μπροστά στον καθρέφτη; Φανταστείτε ότι ο καθρέφτης είναι άνθρωπος! Βάλτε δυνατά το αγαπημένο σας τραγούδι και δοκιμάστε να χορέψετε κάνοντας εναλλάξ τον καθρέφτη και τον χορευτή.

Φτιάξτε ποπ-κορν, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και διαλέξετε μια παράσταση ή μια ταινία ή ένα παραμύθι που θέλετε και οι δύο να δείτε!

Μίλησε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και κανονίστε μια έκπληξη για τη μαμά σε χρόνο που δεν θα το περιμένει! Μπορεί να είναι το αγαπημένο της φαγητό, κάποιο δώρο που θα φτιάξετε όλοι μαζί, μια ξαφνική εκδήλωση αγάπης ή κάτι άλλο που θα βρείτε αρκεί να το κρατήσετε μυστικό μέχρι την ώρα της αποκάλυψης.

Γράψε ένα ποίημα για τη μαμά σου! Πρέπει να περιέχει τις λέξεις "μαμά, αισθάνομαι, όμορφα/ος/η/ο, οικογένεια" και άλλες λέξεις που θα σκεφτείς!

Αναδρομή στο παρελθόν! Βρείτε φωτογραφίες από την παιδική ηλικία και των 2 σας, όταν ήσασταν νεογέννητοι, 1 έτους, 3 ετών και 5 ετών περίπου. Τι ομοιότητες και τι διαφορές παρατηρείτε; Πού είναι τραβηγμένες οι φωτογραφίες; Τι θυμάται η μαμά σου για τα στιγμιότυπα των δικών σου φωτογραφιών; Πώς ήσουν όταν ήσουν μωρό;

Φτιάξτε ένα οχυρό” από μαξιλάρια και κρυφτείτε εκεί! Μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο, να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι, να πείτε “μπλε” ιστορίες ή να επαναλάβετε κάποια αποστολή που σας άρεσε πολύ! Και μην ξεχνάς: θα πρέπει να το μαζέψεις μετά εσύ! ;)

Μαζέψτε στοιχεία για την χρονολογία γέννησης και τους στενούς συγγενείς των παππούδων σου και φτιάξτε το δικό σας γενεαλογικό δέντρο. Μπορεί να έχει σε κάθε όνομα και μια μικρή ζωγραφιά ή μια φωτογραφία ή κάτι άλλο που θα συμβολίζει το κάθε μέλος. Αν χρειαστεί, επικοινώνησε με άλλα μέλη της οικογένειάς σου για να μαζέψεις πληροφορίες. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να το διακοσμήσετε κάπου που θα συμφωνήσετε μεταξύ σας.


Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Αυτονομία, πρωτοβουλία, σύσφιξη και εμβάθυνση σχέσεων, αίσθημα του ανήκειν, φαντασία, δημιουργικότητα
747 views0 comments

Recent Posts

See All