• Παιδιά, μένουμε σπίτι!

Ψάξε στο παρελθόν σου!

Updated: May 13, 2020


Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες:

Έχεις πολλά παιχνίδια και μπορείς να παίζεις μαζί τους.

Έχεις διαθέσιμο χρόνο να βρίσκεις δικά σου καινούργια παιχνίδια.

Μήπως έχεις όρεξη να σκεφτείς και με ποια παιχνίδια έπαιζες σε μικρότερη ηλικία;

Μήπως είσαι από τους τυχερούς που έχεις κρατήσει το πρώτο σου κουκλάκι, το πρώτο σου παζλ ή το πρώτο σου παραμύθι;

Αν όχι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις μια έρευνα για τα παιδικά σου χρόνια.


Από πού ξεκινάμε;

Χρειάζεται να καταγράψεις τις ερωτήσεις σου και να ξεκινήσεις τις επικοινωνίες με όσους σε θυμούνται σε παιδική ηλικία (2,3,4 ετών): μπαμπάς, μαμά, γιαγιά, παππούς, μεγαλύτερα αδέλφια ή ξαδέρφια.

Ερωτήσεις:

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι;

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παραμύθι;

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παζλ;

Τα ονόμαζες κάπως όλα αυτά ή πώς ζήταγες να παίξετε με αυτά;

Πόση ώρα περνούσες με καθένα από αυτά;

Σε ποιο δωμάτιο έπαιζες;

Πού τα αποθήκευες;

Ποιος σου τα είχε αγοράσει και σε ποια περίσταση;

Είχε κάποιο όνομα το αγαπημένο σου αρκουδάκι;


Και πολλές άλλες ερωτήσεις που μπορείς να σκεφτείς!
Και μετά τι κάνουμε;

Να σου αποκαλύψω ένα μυστικό;

Μπορείς να ξαναπαίξεις με τα ίδια παιχνίδια αλλά με διαφορετικό τρόπο τώρα πια. Και αν το πρώτο σου αρκουδάκι είχε φθαρεί και το έχετε αποσύρει, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αρκουδάκι ή καλύτερα ολόκληρη οικογένεια, μόνο με μία πετσέτα, λίγα λαστιχάκια και μια κορδέλα.


Ή τι θα έλεγες να το φτιάξεις τρισδιάστατο από χαρτί όπως στη φωτογραφία;


Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδίασε το περίγραμμα του αρκούδου σου. Κόψε το με το ψαλίδι και μετά ξεπατίκωσε το σε ένα άλλο χαρτί. Τώρα έχεις δυο φορές τον αρκούδο σου σε χάρτινα περιγράμματα. Βάλε κόλλα γύρω γύρω μόνο στις άκρες του ενός χάρτινου περιγράμματος και κόλλησε το με το άλλο. Πρόσεξε μην κολλήσεις το κάτω μέρος του. Στη συνέχεια πάρε χαρτιά ανακύκλωσης που δεν θες ή βαμβάκι ή τούλι και βάλτα ανάμεσα στα δύο κολλημένα χάρτινα περιγράμματα, ώστε να φουσκώσουν και να σχηματιστεί ένας τρισδιάστατος αρκούδος. Τέλος κόλλησε το σημείο που δεν έχει κόλλα και πρόσθεσε μουσούδα, μάτια, πόδια και χέρια από άλλα κομμάτια χαρτιού. Εναλλακτικά αντί για κόλλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις συρραπτικό. Χρωμάτισε ή διακόσμησε τον όπως θες και είναι έτοιμος!


Ξετύλιξε την ιστορία της οικογένειας αρκούδων με το δικό σου μοναδικό τρόπο και γιατί όχι,φτιάξε το δικό σου κουκλοθέατρο!Θα μπορούσες να φτιάξεις και το δικό σου παραμύθι με πρωταγωνιστή τον αρκούδο σου και τα παιχνίδια της παιδικής σου ηλικίας που συναντάει σαν το παραμύθι:

“Ένας αρκούδος μια φορά” της Ελένης Γερουλάνου σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή, εκδόσεις Πατάκη - Μουσείο Μπενάκη. Θα το βρεις εδώ.

Επιπλέον η συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου (Eleni Geroulanou) και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή (Iris Samartzi) μας προτείνουν να κατασκευάσουμε, με απλά υλικά, ένα μόμπιλε εμπνευσμένο από το βιβλίο τους. Μπες εδώ για να δεις πως γίνεται!Ξεκίνα λοιπόν, κάνε την έρευνα σου, βρες ποια/ποιος ήσουν και καλό παιχνίδι στο παρελθόν σου!Τι πετυχαίνω με αυτή τη δραστηριότητα:

Αυτογνωσία, θετικές αναμνήσεις, επανατοποθέτηση του εαυτού και λεπτή κίνηση


Εικόνα εξωφύλλου: 123RF

Εικόνα χάρτινου αρκούδου: Ίρις Σαμαρτζή


289 views0 comments

Recent Posts

See All